Terug naar het overzicht  

Gezond op de werkvloer: verslag en presentaties

Op 22 februari vond de Studiedag Gezondheid plaats, die Groep Maatwerk organiseerde in samenwerking met het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Logo’s en de Provinciale Comités ter Bevordering van de Arbeid. Met 90 deelnemers uit 62 organisaties uit heel diverse sectoren viel er heel wat uit te wisselen, te leren, te inspireren en te netwerken.

We recapituleren even de essentials...

…Op gebied van gezondheid…

  • De gezondheidstoestand van de gemiddelde werknemer in Vlaanderen baart redelijk wat zorgen (32% heeft psychische problemen, 44% eet niet dagelijks fruit, 48% heeft overgewicht, 23% rookt en dan beginnen we nog maar pas). Gelukkig is er wat aan te doen! Door een uitgekiend gezondheidsbeleid kunnen we er als werkgevers niet alleen voor zorgen dat onze werknemers gezonder en blijer worden, maar het laat ons ook toe centen te besparen en een hogere productiviteit en een beter bedrijfsimago te realiseren.  
  • Maar helaas, pindakaas…. Gezond gedrag is niet afdwingbaar door reglementen en vloeit evenmin automatisch voort uit kennisoverdracht. De sleutel voor een effectief gezondheidsbeleid is ‘vrijwilligheid’. De essentie om gedrag te veranderen is de gezonde keuze toegankelijk en aantrekkelijk  maken en ondersteunen. Of zou u zelf spontaan voor een stuk fruit als dessert kiezen als dat ergens achteraan de suiker- en vetrijke opties verstopt lag?
  • Allemaal goed en wel, maar hoe begin ik daaraan? Doe zoals WAAK, Ryhove of ’t Rad en zet concrete acties op rond gezonde voeding, beweging, de preventie van burn-out of de preventie van tabak. Eén dag per maand gratis fruit ter beschikking stellen, een beweeg-parcours van een kwartiertje voor onder de middag, suikerrijke frisdranken in de automaten vervangen door gezondere alternatieven, een sessie mindfulness na de uren, intervisiesessies voor omkaderingsleden – waar ze samen naar oplossingen zoeken voor problemen in plaats van er ’s nachts over te liggen piekeren, aansluiten bij nationale acties als Tournée Minérale,… U komt er al een heel eind mee! Uiteraard is het belangrijk alle acties in een breder gezondheidsbeleid te kaderen, en daar helpt de matrix van het Instituut u mee op weg.

Zelf een gezondheidsbeleid opzetten binnen uw organisatie? Check de website van het Vlaams Instituut voor Gezond Leven voor handleidingen en screeningsinstrumenten of doe beroep op een (gedeeltelijk terugbetaalbare) bedrijfscoach . Of herbekijk even de presentatie van WAAK - die u hieronder kan raadplegen – voor massa’s inspiratie om concrete acties rond gezondheid op te zetten binnen uw organisatie.

Op gebied van preventie en ergonomie…

  • In 2017 voerde de FOD WASO een campagne bij 9 West-Vlaamse maatwerkbedrijven en hun enclaves rond de thema’s welzijnsbeleid, onthaal, psychosociale risico’s en werkposten. De resultaten waren globaal genomen positief, ondanks een aantal werkpunten (oa het actueel houden van het arbeidsreglement, het uitwerken van een onthaalbrochure specifiek voor de enclavewerknemers, de risico-anayse van de werkposten in de enclave (waarbij het soms onduidelijk is wie de lead neemt, het maatwerkbedrijf of het opdrachtgevend regulier bedrijf ), … Paul Van Haecke besloot zijn betoog met een warme oproep aan de preventieadviseurs uit de sector om (nog meer) samen te werken en expertise te delen met elkaar.
  • Het is van het grootste belang een opleiding rond ergonomie te vertalen naar de concrete werkpost van de werknemer en dit op een participatieve manier.
  • Robots hoeven helemaal geen bedreiging te zijn voor de tewerkstelling van kansengroepen, wel integendeel zoals de case van Mariasteen duidelijk maakte. Ook cognitieve tools kunnen werknemers met een beperking helpen om hun taken nog beter te kunnen uitvoeren, bijvoorbeeld door het projecteren van instructies op de werkvloer.

Een verslagje in foto's vind je hier.

Vragen over deze studiedag? Op zoek naar contactgegevens van de sprekers? Stuur een mailtje naar nathalie.colsoul@groepmaatwerk.be

Gepubliceerd op: 20-02-2018