Terug naar het overzicht  

West-Vlaamse maatwerkbedrijven in topconditie

De maatwerkbedrijven in West-Vlaanderen hebben de jongste economische crisis goed weerstaan en verkeren momenteel in topconditie. Hun tewerkstelling zit in de lift en de omzet en de investeringen noteren op recordhoogte. Dat blijkt uit een analyse die de basis vormt voor een themadossier in het tijdschrift West-Vlaanderen Werkt.

Winnaars van de economische crisis

De inkomsten van de West-Vlaamse maatwerkbedrijven bereikten een record. Alleen al de 10 grootste maatwerkbedrijven in de Noordzeeprovincie realiseerden in boekjaar 2016 samen bijna 125 miljoen euro aan commerciële inkomsten. Dit was een kleine aangroei van 4% in vergelijking met het jaar daarvoor. Maar vergelijken we met de omzet van 2008 (het laatste jaar voor de grote bankencrisis in ons land) dan meten we een stijging van maar liefst 16%.

Investeringskoorts bij maatwerkbedrijven

In de voorbije 3 jaren investeerden deze 10 grootste maatwerkbedrijven van West-Vlaanderen samen het recordbedrag van 42 miljoen euro. Nooit eerder in de lange geschiedenis van de West-Vlaamse maatwerkbedrijven was het investeringsritme in de sector zo hoog. Die bestedingen gaan vooral naar de uitbreiding van gebouwen en naar nieuwe, steeds performantere productie-uitrustingen.

  • Westlandia vzw uit Ieper spant de kroon met een investering van bijna 8 miljoen euro, in onder meer 7.000 m² extra bedrijfsoppervlakte, CNC-gestuurde machines voor de metaalafdeling (o.a. een nieuwe langbedfreesmachine) en ERP-software. Algemeen directeur Ignace De Ro onderlijnt dat Westlandia ieder jaar gemiddeld 15% van zijn netto-omzet injecteert in de organisatie.
  • Ook de collega’s van OptimaT vzw uit Lichtervelde investeren aan hoog tempo. Algemeen directeur Hein Moerman: “We namen recent een zeer energiezuinige nieuwbouw van 8000 m² in gebruik voor onze houtafdeling en diensten. Daarnaast kochten we nog een extra gebouw dat we voorheen jarenlang huurden. Ondertussen is onze productievloer alweer te klein…”
  • De derde plaats op het erepodium van de investeringsprestaties is voor de sociale werkplaats Kringloopcentrum (KLC) Zuid West-Vlaanderen vzw, met zetel. Goed voor een inspanning van ruim 6,2 miljoen euro. Als we rekening houden met de schaalgrootte van de 10 betrokken organisaties (met de tewerkstelling als parameter) dan komt KLC Zuid-West met zijn 151 medewerkers (in VTE) naar voren als de kampioen. Goed voor een investering van 40.550 euro per medewerker in de periode 2014-2016. Dit gaat onder meer over de aankoop en herinrichting van een oud industrieel gebouw van 11.000 m² in de Warande in Heule voor de centrale en de ondersteunende diensten. Verder werd ook de textielverwerkingslijn gedeeltelijk geautomatiseerd.

Tewerkstelling op recordhoogte

Even markant is het tewerkstellingspalmares van deze 10 grootste sociale maatwerkbedrijven. Berekend in voltijds equivalenten (VTE) viel de tewerkstelling terug van 5.084 jobs in 2008 naar 5.016 in 2010 (midden in de crisis), gevolgd door een forse heropbloei in de jongste 3 jaar. Dit cumuleerde in 5.425 VTE medewerkers in 2016, een aanwinst van 341 medewerkers (+7%) in vergelijking met 2008. Meten we deze populatie in aantal ‘koppen’, dan komen we eind 2016 uit op 6.435 effectieve medewerkers, een sprong van ruim 500 jobs ten opzichte van 2008. Het grote verschil tussen het aantal VTE’s en de effectieve tewerkstelling laat zich verklaren door het feit dat de helft van de medewerkers bij de maatwerkbedrijven deeltijds aan de slag is.

Maatwerkbedrijven in topconditie

De grotere maatwerkbedrijven in West-Vlaanderen verkeren dus in opperbeste conditie. De cijfers bewijzen dan ook zwart-op-wit dat de sociale economie, naast een strikt sociale meerwaarde, ook een onmiskenbare economische winst oplevert.

Gepubliceerd op: 08-01-2018